Táskasuli

Dédnagymamám almás süteménye

Valamikor nagyon régen történt, hogy szerettem volna egy saját süi receptet. Mind két nagymamám sütött almáspitét, de én másképp szerettem volna elkészíteni. Az anyai nagyim szekrényében megtaláltam a dédnagymamám régi receptes könyvét. A kiadás éve 1958 🙂 Rengeteg hasznos tanács van benne háziasszonyoknak és nem csak receptek! Ebben a könyvben megtaláltam életem legfinomabb almáspitéjének elkészítési módját!

A jó, hogy nem csak almával lehet megtölteni. Próbáltam már kifli formára sütve diós-lekváros töltelékkel. Túróval és meggyel is nagyon finom.

A tésztához
60 dkg finomliszt
15 dkg cukor
15 dkg margarin
2 dl tejföl
1 db tojás
1 csomag sütőpor
1 db tojás (a kenéshez)

A töltelékhez
1.5 kg alma
2 kk őrölt fahéj
1 ek cukor

Elkészítése

Az összes hozzávalót egy nagy tálban összegyúrjuk, majd 10-15 percig pihentetni hagyjuk.
Az almát megpucoljuk és lereszeljük (lehet nagy lyukú reszelőn is), a cukorral és a fahéjjal takarékon 10-15 percig pároljuk. Cukor csak akkor kell bele, ha az alma savanyú. Kicsit ki kell hűteni.
A tésztát kettévesszük. Az egyik felét kb. 1 cm-re kinyújtva a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tölteléket rátesszük. A tészta másik felét a tetejére rakjuk.
1 tojással megkenjük.
Kb. 45-50 percig sütjük 170 fokon (közepes lángon) amíg a teteje szép barna nem lesz.
A képen látható adag 35×26-os tepsiben készült és jó 2 kg almából. Kicsit sok lett az alma ☺️

Szívesen olvasod az írásaim? Kövesd a blogom!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anikó Bódog says:

    Szia! Meg tudnád írni, hogy mi a könyv címe? A nagymamám is szuperül sütött-főzött sajnos a recepteskönyve csak hiányosan maradt meg, a címoldala sincs meg. Az almás pitéd nagyon hasonlít a nagymamám sütijére, lehetséges, hogy ugyanaz a recepteskönyv. Köszönöm szépen! Anikó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!