Valamikor nagyon régen történt, hogy szerettem volna egy saját süi receptet. Mind két nagymamám sütött almáspitét, de én másképp szerettem volna elkészíteni. Az anyai nagyim szekrényében megtaláltam a dédnagymamám régi receptes könyvét. A kiadás éve 1958 🙂 Rengeteg hasznos tanács van benne háziasszonyoknak és nem csak receptek! Ebben a könyvben megtaláltam életem legfinomabb almáspitéjének elkészítési módját!
A jó, hogy nem csak almával lehet megtölteni. Próbáltam már kifli formára sütve diós-lekváros töltelékkel. Túróval és meggyel is nagyon finom.
A tésztához
60 dkg finomliszt
15 dkg cukor
15 dkg margarin
2 dl tejföl
1 db tojás
1 csomag sütőpor
1 db tojás (a kenéshez)
A töltelékhez
1.5 kg alma
2 kk őrölt fahéj
1 ek cukor
Elkészítése
Az összes hozzávalót egy nagy tálban összegyúrjuk, majd 10-15 percig pihentetni hagyjuk.
Az almát megpucoljuk és lereszeljük (lehet nagy lyukú reszelőn is), a cukorral és a fahéjjal takarékon 10-15 percig pároljuk. Cukor csak akkor kell bele, ha az alma savanyú. Kicsit ki kell hűteni.
A tésztát kettévesszük. Az egyik felét kb. 1 cm-re kinyújtva a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tölteléket rátesszük. A tészta másik felét a tetejére rakjuk.
1 tojással megkenjük.
Kb. 45-50 percig sütjük 170 fokon (közepes lángon) amíg a teteje szép barna nem lesz.
A képen látható adag 35×26-os tepsiben készült és jó 2 kg almából. Kicsit sok lett az alma
Szívesen olvasod az írásaim? Kövesd a blogom!