Dédnagymamám almás süteménye

Valamikor nagyon régen történt, hogy szerettem volna egy saját süi receptet. Mind két nagymamám sütött almáspitét, de én másképp szerettem volna elkészíteni. Az anyai nagyim szekrényében megtaláltam a dédnagymamám régi receptes könyvét. A kiadás éve 1958 🙂 Rengeteg hasznos tanács van benne háziasszonyoknak és nem csak receptek! Ebben a könyvben megtaláltam életem legfinomabb almáspitéjének elkészítési módját!

A jó, hogy nem csak almával lehet megtölteni. Próbáltam már kifli formára sütve diós-lekváros töltelékkel. Túróval és meggyel is nagyon finom.

A tésztához

60 dkg finomliszt

15 dkg cukor

15 dkg margarin

2 dl tejföl

1 db tojás

1 csomag sütőpor

1 db tojás (a kenéshez)

A töltelékhez

1.5 kg alma

2 kk őrölt fahéj

1 ek cukor

Elkészítése

Az összes hozzávalót egy nagy tálban összegyúrjuk, majd 10-15 percig pihentetni hagyjuk.

Az almát megpucoljuk és lereszeljük (lehet nagy lyukú reszelőn is), a cukorral és a fahéjjal takarékon 10-15 percig pároljuk. Cukor csak akkor kell bele, ha az alma savanyú. Kicsit ki kell hűteni.

A tésztát kettévesszük. Az egyik felét kb. 1 cm-re kinyújtva a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tölteléket rátesszük. A tészta másik felét a tetejére rakjuk.

1 tojással megkenjük.

Kb. 45-50 percig sütjük 170 fokon (közepes lángon) amíg a teteje szép barna nem lesz.

A képen látható adag 35×26-os tepsiben készült és jó 2 kg almából. Kicsit sok lett az alma ☺️

Szívesen olvasod az írásaim? Kövesd a blogom!

Tovább a blogra »